skip to Main Content

Het apezuur fietsen

Sinds kort ken ik de betekenis van ‘apezuur’ of in ieder geval het gevoel wat erbij hoort. Ik waagde mij aan een Groot Sport Medisch Onderzoek bij ConTest. Dat houdt in dat je beplakt met stickers, aan diverse draadjes en met een masker op, fietst tot je niet meer kunt. Iemand die mij een beetje kent weet dat het voor mij geen vanzelfsprekendheid is, zo’n medisch onderzoek… Het viel mee! Sterker nog ik raad het iedereen aan die een beetje serieus wil sporten en trainen!

Als fietser kan ik best fanatiek zijn, maar over het algemeen koers ik relatief rustig rond. Ik probeer enkele mooie toertochten te fietsen (waarvan Luik-Bastenaken-Luik tot nu toe de mooiste is). Ik meet mijn hartslag, cadans, snelheid en afstand. Sensoren en data genoeg dus. De gegevens zeiden mij wel iets, maar er echt op trainen deed ik niet.

Eind 2017 sprak ik Melvin over zijn werk als inspanningsfysioloog voor zijn bedrijf ConTest. Hij nodigde mij uit om in zijn praktijk een test te komen doen. Dat leek mij eigenlijk geen geweldig idee, ik ben slechts een toerfietser en ik bewaar het liefst een ‘respectvolle’ afstand tot medici. Maar ja, de nieuwsgierigheid overwon en ik was om.

ConTest is gevestigd in het Sport Medisch Centrum Amsterdam aan het Olympiaplein. Nadat ik thuis al een korte vragenlijst had ingevuld, kreeg ik ter plekke een korte check, met een sportarts, wat uitwees dat ik klaar was voor de test. Deze begon met een aantal minuten warm fietsen met een cadans van zo’n 85-90/min. Eenmaal warm kreeg ik nog mijn masker op en werd de weerstand ‘aangezet’. Per 3 minuten nam de weerstand toe en mijn opdracht was om niet onder de 60 omwentelingen per minuut te komen.

Lang leek er niets aan de hand en trapte ik met een cadans van ruim 90 de minuten vol. Toch weet je dat het moment gaat komen dat de rek eruit is. M’n mond werd droog, m’n huid juist nat, benen zwaarder en m’n hoofd lichter! Iets over de helft van de ‘zesde trap’ was het klaar voor mij en kon ik rustig uitfietsen. Direct na de test werden de eerste resultaten besproken. Een dag later kreeg ik een prachtig persoonlijk rapport.

Waarom je dit nu moet doen als sporter? Ik vond het best leuk om onder begeleiding tot het gaatje te gaan. Het persoonlijke rapport leerde mij veel over hoe mijn lichaam presteert. Zo weet ik nu onder andere mijn maximale hartslag, mijn aerobe en anaerobe drempel mijn hartslagzones en hoe het met mijn conditie is gesteld. Wat ik als bijzonder prettig ervaren heb is de persoonlijke begeleiding. Er wordt gevraagd naar wat je doet, hoe je sport en op basis daarvan ontving ik goed advies hoe ik nu verder kan. Zo bleek dat ik mijzelf soms meer uit mag dagen met intensieve blokken. Mocht je meer willen weten over mijn ervaringen, stuur me gerust een berichtje. Wil je op een prettige manier een sporttest doen, dan kun je bij ConTest prima terecht!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian Reijnoudt - Photographer / Visual Artist