skip to Main Content
Deel Van De Banner Bij De Tentoonstelling 'Luther, Man Van Het Jaar'

Luther, man van het jaar

500 jaar Reformatie geeft reden om er op één of andere manier bij stil te staan. De één zingt, een ander woont een dienst bij of gaat naar het theater. Een kalender met activiteiten geeft mogelijkheden genoeg. De week van 31 oktober, hervormingsdag, is een uitgelezen moment en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Luther, man van het jaar’ is voor mij dé manier van herdenken!

Museum Het Catharijneconvent in Utrecht heeft een prestatie van formaat verricht met deze tentoonstelling. Door enerzijds zo veel mogelijk historische feiten te laten zien en anderzijds de vraag te stellen naar de positie van Luther en de zijnen en de kerk van Rome, ontstaat er een evenwichtig geheel. Het lijkt wel of de Wet openbaarheid van bestuur zijn werking heeft gedaan.

Op een mooie manier is te zien en te lezen hoe zich 500 jaar geleden een mediaspektakel afspeelde. Enerzijds om ‘strijd te voeren’ tegen de bestaande kerkelijke macht. Een strijd waarin veel vuile handen zijn gemaakt. Anderzijds werd de media ook gebruikt om de boodschap onder ‘leken’ te verkondigen. Schilderijen, prenten en traktaten werden zo dragers van Genade.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian Reijnoudt - Photographer / Visual Artist