skip to Main Content
De Indrukwekkende Grawagruebennieder In Zwart-wit
De Indrukwekkende Grawagruebennieder In Zwart-wit
De Nockwand Gezien Vanaf De Zuidzijde Van De Grawagruebennieder
Mooi Vergezicht Met Wolken Vanaf Grawagruebennieder
Bij De Nuernberger Hütte Kijk Je In Het Falbesoner Tal
Van De Dresdner Hütte Naar De Nuernberger Hütte.
De Indrukwekkende Grawagruebennieder In Zwart-witDe Nockwand Gezien Vanaf De Zuidzijde Van De GrawagruebenniederMooi Vergezicht Met Wolken Vanaf GrawagruebenniederBij De Nuernberger Hütte Kijk Je In Het Falbesoner TalVan De Dresdner Hütte Naar De Nuernberger Hütte.
Stubaier Höhenweg
1. Stubaier Höhenweg | voorbereiding en proloog
2. Vanaf de Innsbrucker Hütte naar…
3. Op weg naar de Bremer Hütte, deel 2
4. Over Simmingjöchl naar de Neurnberger Hütte
5. Via de Mairspitze naar de Sulzenau Hütte
6. Berghut of alpenhotel
7. Over het monster, Grawagrubennieder
8. Vanuit de mierenhoop de stilte in
9. De oversteek naar het Sellrainer Gebergte
10. Over de Zischenscharte naar Pforzheimer Hütte
11. Naar de Dortmunder Hütte
12. In het zweet de bergen uit
13. Stubaier Höhenweg | Epiloog

Over het monster, Grawagrubennieder

Vanuit ons berghotel Dresden, want dat was het toch wel, beginnen we een lange wandeldag. Letterlijk en figuurlijk toppunt is Grawagrubennieder, een joch of pas met weinig houvast.

Mijn nacht is ondanks ons comfort wat minder. De bedden ruiken niet fris en zelf was ik dat ook niet helemaal meer. Misschien is het de zon van de vorige dag geweest die nog niet eerder zo fel was. Enfin, blij dat het weer dag was keek ik naar buien, nebel… Na een lekker ontbijt lopen we om 7.25 uur de deur uit, de wolken in. Helaas blijven de wolken erg dicht, terwijl we prachtige vergezichten zouden kunnen hebben op deze wandeling. Gestaag lopen we door, op weg naar een monster, Grawagrubennieder. Het is een soort pasje waar het een en ander over is geschreven in onze documentatie. Bij nat weer of met sneeuw niet te doen. Voorzichtigheid is geboden het is smal, steil en de wand is een en al losliggend steen. Tja, een naam die niet prettig klinkt en een pad wat lastig te lopen is, een soort monster dus.

In de wolken lopen we totaal ‘uitzichtloos’ en is het bijzonder lastig oriënteren. Enkele kammetjes met drahtseilen geven wat welkome afwisseling. Begin van de middag, net voordat we boven zijn, breekt de lucht open en komt de zon door. Flarden wolken zorgen voor een fantastisch schouwspel. Boven zitten een Vlaming en een Zweedse (horen we later bij het avondeten) nog even te genieten voordat zij gaan afdalen. We spreken af dat wij tenminste een kwartier wachten. Het gevaar voor steenslag is hier namelijk groot, dus je moet of als compacte groep afdalen, of met ruimte afstand. We genieten op krap 2900 meter nog even van de zon en de uitzichten die we zo nu en dan hebben. Ik hop nog even met mijn camera rond om een aantal mooie beelden te maken.

De afdaling naar Neue Regensburger Hütte

In de verte ligt als een wit stipje de hut. Als we naar beneden kijken lijkt het een snelle afdaling te zijn en vervolgens een lange wandeling door een hoog dal waar ooit een gletsjer lag. Met z’n drieën dicht bij elkaar lopen we zig na zag naar beneden. De rots kun je nauwelijks vasthouden als je een lastige stap te maken hebt. Allemaal scheuren en het ziet er weinig stabiel uit. Kabels kunnen het eerste stuk niet vastgemaakt worden dus je loopt over een paadje waar net twee voeten kunnen staan en met een pittig stijgingspercentage. Als we de kabel bereiken dalen we een stuk sneller. Je bent veel stabieler en lastige stappen zijn eerder gemaakt. De laatste dertig meter ligt de kabel los naar beneden en dalen we over grote blokken. Als we even stil staan en naar boven kijken zijn we onder de indruk van de steilte, niet echt voor te stellen dat je daar vandaan komt. Als we de andere kant opkijken richting onze hut, blijkt er nog behoorlijk veel diepte in het dal te zitten. Boven hadden we daar geen idee van. We lopen een eind over alleen maar blokken. Van een pad is geen sprake en onze voetzolen worden deze dag danig op de proef gesteld.

Als we weer wat ‘grond’ onder de voeten hebben draaien we nog eens om, indrukwekkend. We hebben respect voor de bergen en ook voor onszelf. Het laatste stukje lopen we over een drassige delta waar aan het eind een prachtige hut wacht. Oud, alles van hout en we hebben een idyllisch 3-bett zimmer, het kan niet op. We vinden dat we het wel verdiend hebben na een dag van 8,5 uur.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian Reijnoudt - Photographer / Visual Artist