skip to Main Content
Passie Van Jesus Christus - Albrecht Dürer / Antoine Bodar
Passie Van Jesus Christus - Albrecht Dürer / Antoine Bodar
Passie Van Jesus Christus - Antoine Bodar / Albrecht Dürer
Passie Van Jesus Christus - Albrecht Dürer / Antoine BodarPassie Van Jesus Christus - Antoine Bodar / Albrecht Dürer

Stil zijn met Dürer en Bodar

In deze week voor Pasen is het goed zo nu en dan bewust stil te zijn. Het heet niet voor niets de ‘stille week’. Stil zijn, hoe doe je dat.

In deze week stil zijn, geeft je geest de ruimte na te denken over de ‘Passie van Jesus Christus’. Veel middelen zijn er voor handen om hierbij te helpen en elk jaar worden nieuwe lees- en meditatiewijzers gepubliceerd. Twee jaar geleden bracht uitgeverij Meinema een mooi boekje uit. Hierin zijn op ware grootte de 15 kopergravures afgebeeld die Albrecht Dürer van 1510 tot 1512 maakte over de ‘Passie van Jesus Christus’. Bij deze prenten heeft Antoine Bodar telkens een overweging geschreven. Genoeg voor een moment stilte.

Nauwkeurig kijken naar de prenten laat je stil worden. De intensiteit waarmee Dürer het lijden van Christus verbeeld heeft, is groots tot in detail. Hier toeschouwer van zijn, maakt je stil, mits je dit toelaat als waarnemer zijnde.

Terwijl Pilatus naar Jesus gebaart, staat midden voor hen beiden namens velen de afkerige waarnemer die de tekijkstelling als terechtstelling bijvalt. Vernederde koning. Laat bidden schreeuwen vervangen en lawaai wijken voor stilte.

De woorden die Bodar ter overweging geeft, geven genoeg reden tot vertraging, stil zijn en bedenken. Van harte aanbevolen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian Reijnoudt - Photographer / Visual Artist