skip to Main Content
Congo -een Geschiedenis- David Van Reybrouck

Wat is je perspectief?

Ik las ‘Congo, een geschiedenis’ van David van Reybrouck in de laatste maanden van 2017. Vrienden werken in DR Congo voor Wycliffe en zij tipten dit boek. Nu ben ík tipgever, voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Afrika en Congo in het bijzonder. Waarom ik de tip doorgeef?

In de media die ik tot mij neem, wordt veelal vanuit een westers perspectief bericht over dit continent. Na het lezen van ‘Congo’ werd mijn blik behoorlijk verbreed. Het leerde me iets over de totstandkoming van Afrikaanse landen en gaf me enig inzicht in oorzaken van conflicten. Zo is bijvoorbeeld helder beschreven hoe Afrika van een tribaal continent werd omgevormd tot een continent van kolonies. Reybrouck is ook een verteller. Hij geeft in ‘Congo’ de prachtige verhalen door, die hij optekende bij zijn vele ontmoetingen. Het geeft de vertelling van de Congolese historie kleur en ja, die is soms bloedrood en inktzwart.

Werkelijk een andere cultuur begrijpen is nauwelijks mogelijk. Ondanks dat volledig begrip te ver gegrepen is, geeft dit boek wel een diepe inkijk in de Congolese cultuur. Wat mij betreft een meeslepend meesterwerk wat ik zo nog een keer kan lezen…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian Reijnoudt - Photographer / Visual Artist